lördag 15 oktober 2011

Namninsamling för demokratisk och faktabaserad journalistik


Under en veckas tid har Aftonbladet i Sverige bedrivit ett drev mot Socialdemokratins partiordförande Håkan Juholt, där Aftonbladet drivit tesen om att Juholt brutit mot reglerna i flera års tid och att han felaktigt låtit medborgarna betala för lägenheten som han delar med sin sambo i Stockholm. Nu visar det sig efter förundersökningen att det överhuvudtaget inte finns ett formellt regelverk eller ett praxis som stödjer Aftonbladets tes.

Överåklagare Björn Ericson har i förundersökningen kommit fram till att Håkan Juholt handlat helt enligt det regelverk som existerar;
"Vad vi såg var att det egentligen inte fanns några regler om ersättning vad gäller samboförhållanden utan att det egentligen är den faktiska kostnaden som ska ersättas." (14/10 2011)Medier har idag mycket stor makt i att sätta dagordningen bland allmänheten i Sverige och i andra länder och det är helt riktigt att media också ska vara en granskare av den politiska makten. Men med en sådan roll krävs också ett stort ansvar och respekt för att de uppgifter man baserar sin journalistik på faktiskt stämmer överens med existerande regelverk. Och här har det uppenbart brustit, och hittills har Aftonbladet inte behövt ta ansvar för att så har skett.

Förutom att Aftonbladet inte kontrollerat att uppgifterna om gällande regler stämmer kommenterade Jan Helin, chefredaktören för Aftobladet i samband med en intervju med P1s Martin Wicklin att ”förhoppningen är att Håkan Juholt avgår idag” . 
På så vis har Aftonbladet och tidningens chefredaktör upphört som tillförligliga källor.
Med den här namninsamlingen kräver vi;

att Jan Helin tar på sig ansvaret för att Aftonbladet publicerat uppgifter på felaktiga grunder

att Jan Helin gör en offentlig ursäkt till allmänheten att man baserat sin rapportering på felaktiga uppgifter

att Jan Helin avgår som chefsredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet

att Aftonbladet snarast gör en offentlig åtgärdsplan för hur man framöver ska säkerställa att journalistiken är faktabaserad"

"
SKRIV UNDER GENOM ATT FÖLJA LÄNKEN http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5948

3 kommentarer:

  1. Jag har skrivit under namninsamlingen och tycker att du skall försöka göra litet "reklam" för att den finns. Som det är nu är den tämligen dold och anonym. Vet inte vilka kanaler och fora du har tillgång till men namninsamlingen behöver synas.
    Ulla Johansson

    SvaraRadera
  2. Jag använder både facebook, twitter och min blogg för att sprida den. Nu är det över 1000 som skrivit under den, och det är ändå inte så illa. Men hjälp gärna till att sprida vidare ordet.

    SvaraRadera