fredag 6 maj 2011

Miljöpartiet slår dörren i ansiktet på förorten


"Vi vill sända ett budskap till myndigheterna att bara för att vi bor i förorten och kanske inte har lika mycket dyra kläder, kanske inte lika rika och bor inte i samma villa gör oss inte mindre viktiga. Vi är alla människor (...) Vi bryr oss. Vi vill verkligen göra en skillnad så vi kanske kan göra en skillnad till nyare generationer som blir äldre. Att få det vi inte hade, så det blir bättre för alla (...) Holma är ett litet område och det finns inte så mycket att göra, så kanske vi kan ändra på det hoppas jag". Så säger Mohammed klokt från miljonprojektsområdet Holma.

Den förhoppningen grusades dock av en Blå-Grön-Brun-röra i veckans kommunstyrelsemöte. Förslaget som Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet hade var att förlägga ett äventyrsbad i miljonprojektsstadsdelen Holma/Kroksbäck. Tanken var att förlägga badet i Kroksbäcksparken i ett led av satsningen på att lyfta socialt utsatta områden i Malmö genom de så kallade områdesprogrammen. Men Miljöpartiets engagemang blev konkret då man valde att gå tillsammans med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet och istället satsa på en elitsimanläggning i det redan centrala och välbesökta stadionområdet. Syftet, förutom att locka internationellt stora och dyra simarrangemang, är att locka näringslivet.

Både Fredrik Fernqvist (Mp) och Anja Sonesson (M) stämmer upp i gemensam kör att äventyrsbad tydligen inte är något som en kommun ska syssla med. Att satsa på elitsimkomplex och ett pengastinnt näringsliv ligger dock i linje med var medborgarnas skattepengar ska gå till. Ett annat argument jag får höra från min nämndkollega från Miljöpartiet är att kostnaden i inträde skulle bli alltför dyrt för boenden i Holma-Kroksbäck att beträda ett äventyrsbad. Vad kostnaden skulle bli för en biljett in i nästa sim-EM i den förestående lyxhallen på stadionområdet tror jag inte han funderat på. Dessutom tas inte med i beräkningarna om att äventyrsbad är populära besöksplatser för skolor, fritidsgårdar och andra föreningar.

Miljöpartiets gamla paroll om decentralisering verkar för övrigt vara begravet långt ner i Östersjöns bottendynga när man väljer att centralisera nöjesverksamheter till en välmående innestadskärna. Att man från Miljöpartiets sida säger sig vara ett parti som värnar integration blir uppenbart en innehållslös pamflett när det gemensamma budskapet från MP, SD, M och FP är -> Inga satsningar för medborgarna i deras underklassområden. Ska de ha något roligt så får de minsann komma till våra högstatusområden.

Så lyder en något oväntad allians temporära(?) integrationspolitik.

Men frågan om politikens roll är ytterst en fråga om demokrati. Ty Miljöpartiet ställer sig här med skaran som abdikerar från politiken när den behövs som mest. Det är inte kommunens verksamhet att skapa bra och sunda fritidssysselsättningar för medborgarna, det är näringslivets, menar dem. Men vad händer när marknaden inte anser det vara tillräckligt lönsamt att driva verksamhet i områden där medborgare lever med dålig ekonomi? Ty det är så fallet är i Holma-Kroksbäck. Hittills har inget svar kommit, trots att jag ställt frågan i en debatt med kommunalrådet Lari Pitkä-Kangas (Mp).

När medborgarnas företrädare i politiken abdikerar från sitt ledarskap leder det till att människor, oftast de mest utsatta, blir de som drabbas. Människor reagerar tyvärr inte med vrede och gör uppror, utan blir stilla och tyst apatiska i deras förhållande till politiker och ansvariga som satt sig på läktaren och ser på när marknaden väljer var investeringarna är lönsamma och var de inte är det.

Tyvärr Mohammed, svaret från Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Folkpartiet blir. Förorten är mindre viktig.

7 kommentarer:

 1. Nu skriver du igen att vi gröna ingår i allians med Sverigedemokraterna och skiter i förorten. Personligen blir jag oerhört kränkt över dina ord. Jag har tagit hot och skit och debatt efter debatt med dom bruna också på den tiden då ni sossar hade som strategi att försöka tiga ihjäl rassarna. I en förort är jag född och i en förort arbetar jag varenda jävla dag - inte i något fancy projekt utan i verkligheten bland de allra svagaste och mest utsatta. Och i det läget har du mage att skriva sån skit. Det är uselt. I en grannkommun till oss - Burlöv - har ditt parti ett organiserat samarbete med SD. På andra sidan sundet tävlar S med venstre och
  DF i grenen flyktingfientlighet. Vi gröna skulle inte drömma om att samarbeta med rassar någonstans på hela jorden. Detta vet du egentligen, men i affekt över
  att Ilmar förlorat i en stadsbyggnadsfråga för första gången sen han tillträdde
  finns ingen gräns för hur du kan ta i. En ursäkt till mig personligen vore snyggt, men det är inget jag hoppas på.

  SvaraRadera
 2. Anders, nu får du ta dig själv i kragen och skärpa dig. Ingen vuxen människa har jag någonsin hört böla över att ni tagit ett ururselt beslut som gynnar näringsliv och centralism och sedan säga åt mig och socialdemokratin liksom vänstern att vi ska be om ursäkt för detta. Du samlar på dig meningslösa och i det närmaste löjeväckande hänvisningar till dansk politik och utomkommunal sådan, när det här handlar om Malmö stad. Du vet, liksom jag, att när det kommer till konkreta byggnationer är detta väldigt viktigt för att visa på integration och inkludering. Men när det väl kommer till kritan sviker du och ditt parti. Ni borde skämmas och be om ursäkt till alla boenden i Holma/Kroksbäck. Vet hut Anders, vet sjufaldigt hut.

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Du skriver:

  "Men frågan om politikens roll är ytterst en fråga om demokrati. Ty Miljöpartiet ställer sig här med skaran som abdikerar från politiken när den behövs som mest. Det är inte kommunens verksamhet att skapa bra och sunda fritidssysselsättningar för medborgarna, det är näringslivets, menar dem. Men vad händer när marknaden inte anser det vara tillräckligt lönsamt att driva verksamhet i områden där medborgare lever med dålig ekonomi? Ty det är så fallet är i Holma-Kroksbäck. Hittills har inget svar kommit, trots att jag ställt frågan i en debatt med kommunalrådet Lari Pitkä-Kangas (Mp)."

  Mitt svar är: Nej jag tycker inte att det är sunda och bra fritidssysselsättningar att bygga ett äventyrsbad,gym, relax och spa för 200 miljoner av skattemedel. Vare sig i förort eller i centrum. Och vad som händer när företag inte tjänar pengar, är att de går i konkurs. Däremot kommer kommunen se till att ett familjebad byggs i Kroksbäck. Det är sunt och bra. Sedan hoppas jag att vi kan vara överens om att vi ska sluta upp med meningslösa ungdomsprojekt, och istället satsa kraftfullt på utbildning, entreprenörskap och jobb för de unga. Men det säger ditt parti nej till. Tyvärr.

  SvaraRadera
 4. Lari: Men det är tydligen kommunens roll att bygga elitsimkomplex och idka näringslivet. Det håller inte, blir ihåligt och när jag säger det till ungdomarna i Holma känner de sig svikna.

  Du får gärna gå ut till Holma och höra med dem om de tycker att de projekt som kommer dit är menlösa. Men jag förstår dig, det gör ont att höra sanningen när ungdomarna får en röst i förorten. Ett område ni tydligen inte prioriterar.

  SvaraRadera
 5. Och det intressanta är att du inte har ett svar på frågan. Finns det ingen lönsamhet för ett företag bör man inte investera i ett område. Och kommunen ska inte lägga sig i. På så vis sviker du låginkomsttagare och socialt utsatta områden där det inte finns lönsamhet för företagen. Miljöpartiet abdikerar från politiken där den behövs som mest.

  SvaraRadera
 6. Samma parti som under stort självberöm byggt både Malmö stadion och den där sparbanksarenan tycker nu att ett simstadion är fruktansvärd elitism. Men det fina med simarenan är att du och jag och våra barn också kan gå dit och träna och bli duktiga. Och detta på en plats mitt i stan. På fotbollsarenorna kan vi mest vara publik. Inget fel i det, förstås,men ändå något annat och sämre än simstadion. Men jag kan vara överens om att inte vara överens i den frågan. Däremot ska du nog kliva ner från dina höga hästar. Jag jobbar varje dag med att ge ungarna i förorten redskap att med egen kraft ta sig ur ett liv som tycks destinerat till utanförskap och bidragsberoende, ibland i dålig kombination med medeltida familjestrukturer. Jag tror som Lari attt det är klokare med ungt entreprenörskap än med tillfälliga projekt. Varför är det förresten Muhammed iooch inte hans syster som pratar i klippet. En tillfällighet, eller?

  SvaraRadera
 7. Budskapet från MP, SD, M och FP är: Inga satsningar för medborgarna i deras underklassområden. Ska de ha något roligt så får de minsann komma till våra högstatusområden.

  Det är dessutom väldigt tråkigt att höra dig gång på gång kalla socialt utsatta områden för "ghetton" och blanda in könsroller. Den retoriken har jag hört förut. Det målar nämligen upp en bild av att dessa ska man minsann inte investera i. Då måste det också finnas en bild av att dessa områden inte är värda att satsa på.

  Och på tal om tjejers deltagande. http://www.youtube.com/watch?v=j3L-czm2c1g&feature=player_embedded

  Ps. Hon till vänster arbetar på Aquakul...

  SvaraRadera