onsdag 19 januari 2011

En flexibel kopp kaffe, må hända?

Sveriges befolkning törstar efter kaffe. Vi dricker 3,4 koppar i snitt per person och dag vilket är näst mest i hela världen. Undersökningar har visat på att kaffe inte bara dricks för smakens skull utan även har en rituell betydelse i vår sociala samvaro. Men vilken är verkligheten för de arbetare som under säsongen ger sig ut i gryningsdimman för att förse oss med vår morgonkopp?

På många av de plantager där svenska rosterier handlar sitt kaffe finns en väl utvecklad flexibel arbetsmarknad. Där är de flesta säsongsarbetare och saknar en trygg anställning. Istället kämpar de sig fram på olika slags jobb under året för att få ekonomin att gå ihop. Under skördesäsongen arbetar de på ackord, vilket leder till stress för arbetaren att tjäna ihop tillräckligt för fatt försörja sig och sin familj. Stressen och det slitsamma arbetet resulterar ofta i alkoholism och våld i hemmet, enorma problem i dagens Nicaragua. Dessutom saknar de flesta arbetare sociala rättigheter såsom pension, semesterersättning, sjuklön och föräldraledighet.

Ett sammanhängande problem med denna flexibla arbetsmarknad är förekomsten av barnarbete. I Nicaragua, en storproducent inom kaffebranschen, berättar en av småbrukarorganisationens ATCs medarbetande Darwing Rivera om situationen:

Alla vet att det är olagligt med barnarbete men det finns överallt. När jag är på besök hos producenterna ser jag barnen springa och gömma sig.

Även om barnarbete både är förbjudet enligt nationell lag och enligt internationella arbetarorganisationen (ILO) är problemet utbrett. ILO beräknar att över 200 miljoner barn mellan fem och sjutton år arbetar världen över. Vid en intervju med plantageägaren Luis Castillo i departementet Jinotega, Nicaragua, förklarar han att situationen är svårhanterlig;

Det är svårt att säga att barn inte får arbeta vid plantagen då hela familjer kommer hit för att plocka. Vem ska då ta hand om barnen om resten av familjen arbetar på plantagen?

För att vi ska få en viss inblick i att världen är rund och allt det där vi normalt sett brukar koppla samman måste vi kika på hur debattklimatet i svensk politik är idag kring dessa frågor. För visst är det så att frågorna är aktuella även i dagens Sverige och inte minst Europa. Exempelvis - Hur är det med pensionsåldern? Hur är det ställt med sjuklön och sjukförsäkringar? Hur är det med anställningstryggheten? Hur är det med den flexibla arbetsmarknaden? Åt vilket håll är vi på väg? Vågar vi till och med inse att situationen faktiskt redan existerar i dagens Sverige? Någon som minns de arbetare som åker till Norrlands skogar för att plocka bär? Utvecklingen finns här, och den kommer att bli allt mer kännbar för allt fler medborgare.

Och om vi tycker att den ovanstående beskrivningen av verklighetens Nicaragua påminner om svenskt 1800-tal, då måste vi inse att utvecklingen i vad vi ser som ett gott samhälle i Sverige inte är på väg åt ett önskvärt håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar